De Yuk-factor

Olga Crapels vroeg me om een filmpje te maken voor de Late Night Show van Raamsteeg 2, het wetenschaps/kunstcafé in oprichting in het schitterende oude depot van het Natuurhistorisch Museum.

Thema: de Yuk-factor. Een volle avond over de wetenschappelijke/kunstzinnige kanten van walging, viezigheid en smerigheid, en dan zou ik het afsluiten met een vingervideo, dit alles onder de bezielende leiding van de Volkskrants Maarten Keulemans. Het was uitverkocht.

Nu ben ik, vader van kleine kinderen, tevens kleinzoon, man en broer van een huisarts, nogal goed bekend met de yuk-factor. Het idee van een levensecht geïllustreerde vunzigheids-top-10 borrelde al snel naar boven, en de avond van tevoren ben ik aan de gang gegaan met ontbijtkoek-plus-boter-en-melk-prak voor poep, aangelengde thee als urine, enzovoort. En dat dan met een uitgekiend ranzige belichting.

Na een nachtje doorhalen was het om 11.00 de volgende dag klaar en -vond ik- goed gelukt. Misschien wel iets te goed,

Daarom even ter bescherming van mijn brandschone imago: nee, het is geen echt sperma bij nummer 8 , de maden zijn afgeknipte stukjes spaghetti in stop-motion, en de kots is met water aangelengde huzarensalade. Behalve de (echte, maar ongebruikte) tampon en de plastic kever is het prakje aan het einde gewoon eetbaar. Verdere gore tips en recepten op aanvraag.

De vertoning was een succes, vond niet alleen ik, met lach- en walgsalvo’s op de juiste plaatsen. Maar toen ik het prakje de volgende dag wilde weggooien sloeg  de diepgeworteldheid der walgingreflexen nog even terug. Staand bij de biobak ging ik op een haar na over mij nek. Gadverdamme. Voor mij even geen ontbijtkoek.

youtube http://www.youtube.com/watch?v=Nbx7MZJax3A&w=900&h=550

One comment on “De Yuk-factor”

  1. Elmar Veerman schreef:

    Geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts