De Corona-pandemie als (soort van) muziek

Uitsmijterfilmpje voor Artis Academie op 19 november 2020, met als thema ‘Pas op, besmet!’. Bij wijze van experiment heb ik deze sonificatie gemaakt: het omzetten van data in muziek, of nou ja, in ieder geval heel veel noten.

De gegevens over het aantal covid19-doden komen van de open data van de ECDC  (European Centre for Disease Prevention and Control). De aantallen artikelen met als zoekterm ‘corona’, ‘hamsteren’ en ‘Willem Engel’ komen uit de mediadatabase LexisNexis.
De grafieken zijn gemaakt in LibreOffice Calc, met een Python-script omgezet in midi-files, die ik weer bewerkt heb in Garageband. Inspiratie en Python-code gejat bij dit verhaal over fracking-aardbevingen in Oklahoma op de Amerikaanse website Reveal.

Sommige van de grafieken zijn gemiddelden, andere zijn de dagwaarden. De gegevens lopen maar tot 6 november (de dag dat ik met LexisNexis aan de slag ging). Ik houd me aanbevolen voor de mogelijk om dit degelijker, grafisch strakker en misschien zelfs muzikaler, te doen in samenwerking met een journalistiek medium. Of ik zou  sonificatiekunnen maken over de gas-aardbevingen in Groningen, vergelijkbaar met het Reveal-project.

Met dank aan Artis Academie-organisator Olga Crapels voor de opdracht en juichend enthousiasme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts