Over mij

Ik heb natuurkunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (afstudeeronderwerp: quantumchromodynamica en optische diffusie,1997) en besloot tijdens mijn studie om wetenschapsjouralist te worden (en natuurkundige te blijven).

Dat lukte, en nu ben ik  freelance wetenschapsjournalist voor onder andere NRC Handelsblad, NRC Next, KIJK, New Scientist.nl, De Standaard, KIJK, Chemisch2Weekblad, Onze Taal, Technisch Weekblad, en De Ingenieur. Ik schrijf over natuurkunde, ruimtevaart, obscure natuurverschijnselen, wiskunde, wetenschappers etcetera, maar ook over mijn favoriete hobby-onderwerp: (vreemde) talen.

Mijn eerste betaalde stuk schreef ik voor de Universiteitskrant in Groningen, en van van  1999 tot en met 2004 was ik wetenschapsredacteur bij Mare, het Leidse Universiteitsblad.

In 1999 deed ik de Postdoctorale Opleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waarna ik voor de NRC Wetenschap ging schrijven. In 2004 ging ik 100 procent  freelance, om in 2008 weer als wetenschap- en techniekman binnengehengeld te worden bij het weekblad Intermediair, tot 2011.

In 2012 haalde wiskundemeisje Ionica Smeets met over om mee te doen het Wetenschap101-Youtube-kanaal dat ze oprichtte met Govert Schilling. Ik ging handgetekende animaties maken over natuurkunde en aanverwanten. Het kanaal ging na ruim een jaar te ziele, maar het animeren groeide uit tot een  nieuw wetenschapsjournalistiek medium en een nieuwe poot van het bedrijf Bruno van Wayenburg.

Ik ben, naast natuurkundige, journalist, animator, vader en echtgenoot, ook nog geek of nerd al naar het uitkomt, klusser, spreker van Russisch en Fins, liefhebber van obscure talen, verdienstelijk gitarist, iets minder verdienstelijk pianist, reiziger of toerist (ook al naar het uitkomt), boekenlezer, film- en muziekliefhebber, hardloper, onverdienstelijk zeiler, zwemmer, import-(en daarna weer export-)Fries, twitteraar (@brunchik) en jager op halo’s, poollicht en andere natuurverschijnselen.

bruno[at]xs4all.nl
+31(0)6 25261029

 

2 comments on “Over mij”

 1. dr P.J. M. Bongaarts schreef:

  Geachte heer Van Wayenburg,

  Ik heb met grote belangstelling uw artikel in de NRC over Sabine Hossenfelder gelezen. Ik ben zelf theoretisch natuurkundige en ben daarom zeer geïnteresseerd in wat ze te zeggen heeft. ik zou daar graag met haar over van gedachten wisselen. Daarvoor heb ik haar e-mail adres nodig. In geen van de vele web artikelen van. haar hand heb ik dat kunnen vinden.

  Misschien kunt u mij daar aan helpen. Eventueel kunt u haar eerst vragen of ze bezwaar heeft tegen het aan mij bekend maken van haar e-mail adres,

  Alvast mijn dank.

  Met vriendelijke groet,

  Peter Bongaarts

 2. Wessel stolze schreef:

  Beste peter
  Voor mijn pws zoeken wij een journalist die wat vragen voor ons kan beantwoorden over het nieuwe vliegtuig van de tu delft. Heeft u hier verstand van? En heeft u de tijd om hier wat vragen te beantwoorden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.